sobota, 25 stycznia 2014

S jak Soki

   
Powszechnie panująca opinia, że soki owocowe i warzywne są mniej korzystne dla zdrowia niż nieprzetworzone owoce i warzywa jest błędna. Badania wykazały, że stuprocentowe soki zawierają mnóstwo dobroczynnych dla organizmu antyoksydantów oraz błonnik, które zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory i choroby serca. Jeśli masz trudności ze spożyciem nieprzetworzonych owoców i warzyw, np. ze względu na wrażliwość zębów zastąp je 100-procentowym sokiem.
…..
   Okazuje się, że ryzyko pojawienia się choroby Alzheimera zmniejsza się aż o 76% wtedy, gdy pijemy 100-procentowe soki owocowe częściej niż trzy razy w tygodniu. Naukowcy informują, że to zasługa flawonoidów, które są przeciwutleniaczami oraz mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowej przeciwgorączkowe. Związki te w dużych ilościach znajdują się w soku winogronowym, grejpfrutowym, z czarnych jagód, w czerwonym winie i zielonej herbacie.
                                                  …..
    Nie tylko soki owocowe korzystnie wpływają na organizm człowieka. Sok z brzozy jest też bardzo cenny a jego picie zaleca się w chorobach nerek, zaburzeniach funkcji wątroby, chorobach płuc i gruźlicy, pylicy i nadczynności tarczycy. Powinny go pić przede wszystkim osoby skąpo oddające mocz, by nie dopuścić do zatrzymywania kwasu moczowego, który jest przyczyną kamicy, reumatyzmu, artretyzmu i chorób alergicznych. Sok ten pity 2-3 razy dziennie w ilości ¼ szklanki doskonale oczyszcza, wzmacnia i odmładza organizm. Można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub wczesną wiosną zebrać samodzielnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz