wtorek, 4 lutego 2014

S jak Sól

     
Bakterie odpowiadające za 80% przypadków wrzodów żołądka i za 90 przypadków owrzodzenia dwunastnicy nazwane „Helicobacter pylori zwiększają swoją aktywność, gdy w żołądku występuje duże stężenie soli. Zainfekowanie nimi podnosi ryzyko zachorowania na raka żołądka. Nadużywanie soli zwiększa również ryzyko chorób układu krążenia i nerek, a także serca.
…..
    Powszechnie uważa się, że jedzenie bez soli jest niesmaczne. Natomiast okazuje się, że nasz organizm potrzebuje tylko 1,5 g soli dziennie. Przebadane dania w stołówce firmowej i szkolnej wykazały, że dwudaniowy obiad zawiera aż 10 g soli, a domowy - 8 g. wynika z tego, że statystyczny Polak spożywa 13 razy więcej soli, niż potrzebuje. W Nowej Zelandii przeprowadzono doświadczenie, w którym ciasto na chleb podzielono na trzy części. Pierwsze posolono normalnie, do drugiej dodano o 10% soli mniej, a do trzeciej 20% soli mniej. Z osób dorosłych, które próbowały każdy chleb, nikt nie był w stanie powiedzieć, który chleb jest bardziej albo mniej słony. Naukowcy przekonują, że warto na początek do garnka wsypać zamiast czubatej łyżki soli, płaską łyżeczkę, bo nawet nie zauważymy różnicy. Najlepszy instynkt ochronny występuje u dzieci do lat 5, bo gdy dostają tę samą potrawę z solą i bez niej, wolą tę niesłoną. Jednak po 5 roku życia nawyki rodziców biorą górę.
…..
   Wiadomo, że nadmiar soli jest szkodliwa. Niedobór jej w organizmie powoduje, zwłaszcza u osób z niskim ciśnieniem zawroty głowy, a nawet omdlenia, dlatego osoby te powinny zaraz po wstaniu z łóżka zjeść coś słonego. Może to być kanapka z posolonym masłem, twarożkiem lub oscypkiem. Sód zawarty w soli błyskawicznie podnosi ciśnienie i szybko postawi ich na nogi. Jeśli zdarza się to często powinny trzymać przy łóżku słone paluszki lub krakersy i zjeść ich kilka na 10-15 minut przed wstaniem.
…..
     Często po intensywnych ćwiczeniach lub zbyt długim spacerze trudno się poruszać z powodu dokuczliwych zakwasów. Do usunięcia ich możemy użyć zwykłej soli kuchennej. 5-7 łyżek soli trzeba rozgrzać do temperatury ok. 50-60ºC (sól nie może parzyć, ale musi być ciepła). Możemy to zrobić w kuchence mikrofalowej, w piekarniku lub zwykłym emaliowanym garnku. Rozgrzaną sól wsypujemy do bawełnianego woreczka i przykładamy na bolące miejsce, okręcamy np. szalikiem i trzymamy dotąd, aż sól wystygnie.Taki okład możemy robić nawet 5 razy dziennie, ale tej samej soli można użyć tylko 3 razy. Jeśli nie mamy pod ręką woreczka można użyć czystej bawełnianej skarpetki zawiązanej na supełek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz