sobota, 25 stycznia 2014

S jak Soja

    Kobiety powinny pamiętać, że soja jest dla nich szczególnie przyjazna. Aby uniknąć objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego, przede wszystkim drażliwości i płaczliwości, zatrzymania wody w organizmie, napięcia mięśni, trzeba kilka dni przed miesiączką jeść soję. Mogą być kiełki lub pieczywo z dodatkiem soi. Zawarta w nich witamina B6 świetnie przeciwdziała tym objawom.
…..
    Badania wykazały, że te kobiety, które co najmniej trzy razy w tygodniu jadły produkty sojowe, były kilka razy mniej narażone na raka endometrium tzn. błony śluzowej macicy, od tych, które soi nie jadły. Okazało się również, że ryzyko zachorowania na raka spadło nawet sześciokrotnie u kobiet z nadwagą jedzących soję. Azjatki, które tego warzywa jedzą dużo chorują na raka macicy nawet 10 razy rzadziej niż Amerykanki i Europejki.
…..
   Okazuje się, że soja jest ciężkostrawna i zawiera duże ilości kwasu foliowego, który łączy się w układzie pokarmowym z minerałami, co w rezultacie może doprowadzić do ich niedoboru. Nie zastępuj więc mięsa kotlecikami lub pasztecikami sojowymi, ale przyrządzaj potrawy z fermentowanych produktów sojowych, czyli z tofu, miso, tempeh czy natto. Są one łatwo przyswajalne, a dodatkowo zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, obniżają poziom złego cholesterolu oraz łagodzą objawy menopauzy. Trzeba jednak pamiętać, że nawet te produkty sojowe, tak jak wszystko, należy jeść z umiarem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz