sobota, 25 stycznia 2014

S jak Słodzik

     Popularny wśród zastępczych środków spożywczych słodzik czyli aspartam może wywołać wiele skutków ubocznych, tj. ryzyko zachorowania na astmę, alergię pokarmową, a najczęściej wywołuje efekt podobny do kaca. Lekarze amerykańscy ze szpitala stanowego w Waszyngtonie po przebadaniu pacjentek zażywających więcej niż 25 tabletek dziennie stwierdzili też, że występują u nich cztery razy częściej reakcje padaczkowe niż u kobiet nieużywających słodzika. Dzieje się tak dlatego, że układ trawienny nie zna takiej substancji i nie wie jak ją trawić, uznaję ją za obcą, a nawet groźną. Diabetycy zalecają słodzik tylko w wyjątkowych sytuacjach i nie częściej niż 2-3 razy w tygodniu.
…..
     Osoby, które nie mogą obyć się bez słodzenia herbaty i innych potraw powinny zamiast słodzika wybrać syrop klonowy. Badania amerykańskich naukowców potwierdziły zawartość w tym syropie aż 54 substancji, które zapobiegają niszczeniu komórek przez tzw. wolne rodniki. Zaletą tego syropu jest też to, że pomaga w kontrolowaniu cukrzycy. Można nim słodzić herbatę, dodawać do ciast, lodów i innych potraw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz