poniedziałek, 6 stycznia 2014

S jak Ser

   
Okazuje się, że plasterek żółtego sera wielkości kromki chleba tostowego i grubości 3 mm zawiera tyle samo wapnia co szklanka mleka oraz dwa razy więcej białka. Osoby, które nie lubią mleka lub mają po jego wypiciu dolegliwości trawienne mogą go zastąpić 2-3 plasterkami sera żółtego.
…..
  Naukowcy donoszą, że ser to najskuteczniejszy zabójca nieprzyjemnego zapachu z ust. Dzieje się tak, dlatego, że ser posiada zasadowy odczyn, który neutralizuje kwasy pozostałe na zębach po jedzeniu i piciu. Najlepsi w zwalczaniu tego zapaszku są Francuzi, którzy stawiają na stole po głównym daniu a przed deserem deskę serów. Najskuteczniej kwaśny odczyn pH zwalczają sery: chedder, brie i fata. Należy jednak pamiętać, że ten sposób można zastosować w podbramkowej sytuacji, bo mycia zębów całkowicie nie zastąpi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz