czwartek, 26 września 2013

O jak Ocet jabłkowy

         Osoby, które w czasie różnych uroczystości lub podczas świąt zbyt dużo jedzą i potem czują, że się przejadły, powinny pomóc swojemu organizmowi jak najszybciej dojść do normy. W tym celu należy wypić ¼ szklanki przegotowanej wody z łyżką octu jabłkowego, który usprawni pracę jelit, zapobiegnie zaparciom i ukoi obolałą po przejedzeniu wątrobę. Wątrobę także dobrze zregenerujemy pijąc dwa razy dziennie szklankę soku z winogron z dodatkiem łyżki octu jabłkowego, który można kupić lub zrobić sobie samemu. W tym celu do szklanego słoja wkładamy kawałki jabłek, gniazda nasienne i zdrowe obierki. To wszystko zalewamy przegotowaną, letnią, osłodzoną wodą (na szklankę wody bierzemy dwie łyżki cukru) oraz dodajemy kawałek skórki razowego chleba. Słoik obwiązujemy gazą i w ciepłym miejscu pozostawiamy na dwa tygodnie. Po upływie tego czasu całość odcedzamy i zlewamy do butelki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz