piątek, 17 maja 2013

F jak Figi


         Suszone figi to najlepszy produkt roślinny zawierający wapń. W szklance mleka jest tyle samo wapnia co w 100 g tych owoców. Poza tym posiadają także fosfor, a właściwy stosunek wapnia do fosforu umożliwia optymalne wykorzystanie obu tych pierwiastków przez organizm. Dodatkowym atutem tych owoców jest najwyższa zawartość błonnika pokarmowego co zapobiega zaparciom. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego jedz suszone figi, z korzyścią dla organizmu. Biały nalot na suszonych figach świadczy o ich najlepszej jakości.
…..
        Figi zawierają oprócz wapnia i fosforu także magnez i żelazo. Składniki te regulują pracę gruczołów łojowych, goją wypryski i zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Gotując 5 fig zalanych pół szklanką wody w emaliowanym naczyniu przez pięć minut przygotujemy domowym sposobem tonik. Ostudzonym płynem należy przecierać twarz dwa razy dziennie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz