piątek, 3 maja 2013

D jak Dynia


      Warzywo to można stosować przy zwalczaniu bólu. Do szklanki mleka trzeba wrzucić szklankę pokrojonego miąższu dyni i ugotować dodając jeszcze łyżkę cukru. Dobrze ciepłą papkę należy włożyć do woreczka z naturalnego włókna. Taki okład należy przyłożyć do bolącego miejsca i nakryć wełnianym materiałem. Trzeba go trzymać ok. 30 minut. Dynia leczy także czyraki i wrzody. Ciepłą papkę nakłada się na chore miejsce i owija gazą
  
Dynia jest obfitym źródłem potasu, żelaza, wapnia i magnezu. Jedzenie jej, co najmniej dwa razy w tygodniu zaleca się chorym na miażdżycę, anemię, nadciśnienie i stwardnienie rozsiane. Najcenniejsze są pestki z dyni, które zawierają związki o nazwie kukurbitacyny. Te związki, ale tylko w świeżych pestkach są lekarstwem-trucizną dla tasiemca, owsików czy innych pasożytów przewodu pokarmowego. Suszone pestki powinny być uwzględnione w menu panów. Mężczyźni, którzy w wieku 35-50 lat jedzą garstkę pestek przynajmniej 3 razy w tygodniu przez 3 lata zapadają na nowotwór prostaty o 34% rzadziej. Zawarte w pestkach fitoestrole i tajemniczy alkaloid, którego składu chemicznego jeszcze nie udało się precyzyjnie ustalić mają tak doskonały wpływ na zdrowie panów.
…..
     Pestki dyni są także bogate w proteiny, cynk i inne minerały, które podnoszą odporność organizmu a przede wszystkim chronią przed kłopotami seksualnymi. Okazuje się bowiem, że męski zmysł bardziej niż damskie perfumy pobudza zapach dyni. Natomiast trochę mniej lawenda i lukrecja.
…..
       Jeszcze raz o pestkach z dyni, czyli naturalnym leku zwłaszcza dla dzieci, bo są nieszkodliwe, w przeciwieństwie do środków chemicznych. Świeże ziarna, tylko świeże skutecznie zwalczają nie tylko owsiki nękające dzieci, ale i inne pasożyty przewodu pokarmowego. W krajach bałkańskich gdzie pestek zjada się bardzo dużo jest mniejsza zachorowalność na miażdżycę i prostatę. Smażone na patelni z odrobiną soli i oleju są bardzo smaczne i można je zjadać na deser.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz