czwartek, 10 października 2013

O jak Orzechy

       Doktor Christine Albert z Brigham and Women's Hospital w Bostonie udowodniła, analizując ankiety wypełnione przez ponad dwadzieścia tysięcy amerykańskich lekarzy, dobroczynny wpływ orzechów na układ krwionośny. Okazało się, że dzięki jedzeniu codziennie dwóch garści orzechów zmniejsza się ryzyko poważnego zawału serca o 47% a choroby wieńcowej o 30%. Ten dobroczynny wpływ mają zawarte w orzechach nienasycone kwasy tłuszczowe, witamina E oraz magnez, ich proporcje i współdziałanie. Nie muszą to być konkretne orzechy, ponieważ równie dobrze działają włoskie, laskowe, fistaszki czy nerkowce.
Inne badania udowodniły, że orzechy włoskie łagodzą szkodliwy wpływ tłustych posiłków na nasz organizm. Dzięki nim tętnice nie tracą tak szybko elastyczności i zachowują prawidłowy przepływ krwi. Niestety nie działają tak skutecznie, gdy zjadamy zbyt dużo niezdrowych tłuszczów, ponieważ przed złym wpływem ich nadmiaru nic nie ochroni naszego organizmu.
…..
        Osobom, którym pocą się stopy ulgę może przynieść moczenie nóg w odwarze z liści orzecha włoskiego. Odwar ten przygotowuje się gotując liście przez 20 minut 2-3 litrach wody. Trzeba jednak do tego przeznaczyć jakiś stary garnek, ponieważ orzech mocno farbuje. W przestudzonym odwarze należy moczyć nogi piętnaście minut. Potem stopy dokładnie się osusza, a miejsca między palcami trzeba posmarować propolisem. Pocenie powinno ustąpić już po kilku takich zabiegach. Żeby całkowicie pozbyć się tej dolegliwości buty i skarpety powinny być z naturalnych surowców, ponieważ te z syntetycznych materiałów nie pozwalają na parowanie i nie pochłaniają potu.
…..
     Badania wykazały, że osoby, które przeżywają duży stres związany występem publicznym powinny przed wyjściem z domu zjeść garść orzechów i wypić jogurt. Zdenerwowanie zmniejszy się co najmniej o połowę dzięki znajdującej się w jogurcie liazynie i argininie występującej w orzechach. Te dwie substancje świetnie wpływają na stan nerwów.
…..
     Dziennie zapotrzebowanie na witaminę E zaspokoi dzienna porcja zaledwie 60- gramowa orzeszków, migdałów czy pestek. Ta cenna witamina chroni mózg przed starzeniem się. Zjadając zalecaną porcję codziennie dłużej zachowamy młodość i jasność umysłu.
…..
       Skoncentrowanym źródłem energii jest pekan, daleki krewniak orzecha włoskiego. To prawdziwa bomba kaloryczna, ponieważ składa się w 85% z tłuszczów, ale głównie nienasyconych. Oprócz tego ma wyjątkowo mało błonnika, ale za to sporo witaminy A, C i niemal komplet B. Pekan jest także bardzo łagodny w smaku i dlatego najczęściej dodaje się go do wyrobów cukierniczych, muesli i sałatek owocowych a kosmonauci amerykańscy zabierają go w Kosmos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz