czwartek, 3 października 2013

O jak Opalenie

      Ryzyko zachorowania na różne typy raka u kobiet po menopauzie może zmniejszyć się nawet o 60% gdy dostarczymy do organizmu odpowiednią dawkę witaminy D. Dawka taka powstaje w organizmie pod wpływem regularnych promieni słonecznych. Naukowcy się cieszą, bo żadna inna metoda nie okazała się dotychczas tak obiecująca w profilaktyce nowotworowej u kobiet po menopauzie.
Piękną opaleniznę można szybko stracić, gdy kąpiemy się w chlorowanej wodzie. Chlor wysusza skórę i powoduje jej złuszczenie. Opalona skóra lubi witaminy A, E, C i antyoksydanty chroniące ją przed wolnymi rodnikami, nasycone kwasy tłuszczowe nawilżające i regenerujące ją a także beta-karoten. To właśnie beta-karoten nadaje skórze piękny kolor, a znajduje się on w owocach i jarzynach o żółtym, pomarańczowym i czerwonym kolorze. Mogą to być marchewki, pomidory, pomarańcze, papryka i dynia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz