piątek, 28 czerwca 2013

K jak Kapusta

       Dobra wiadomość dla dbających o linię. Wszystkie kapusty są niskokaloryczne, a przy tym są wartościowym źródłem błonnika, witamin i mikroelementów. Na szczególną uwagę zasługuje kapusta pekińska, która zawiera dużo beta-karotenu. Białe odmiany kapusty zawierają dodatkowo potas i wapń. Natomiast kapusta czerwona jest źródłem antocyjanów. Jest to substancja, która ma silne działanie przeciwutleniające i wraz z witaminą C, E i beta-karotenem zmniejsza ryzyko zmian miażdżycowych i rozwój 
nowotworów. Zaletą wszystkich odmian kapusty jest duża zawartość siarki, która ma dobroczynny wpływ na wygląd cery i paznokci.
 Bardzo dobrym środkiem na oczyszczenie jelita jest sok z kiszonej kapusty. Ma on także działanie wybielające i zmiękczające. Zrogowaciałe łokcie i pięty lub zabrudzone od krojenia, zwłaszcza młodych warzyw ręce moczymy w nim przez 3 minuty, potem delikatnie czyścimy newralgiczne miejsca pumeksem i znowu zanurzamy je jeszcze raz w soku. Następnie spłukujemy letnią wodą, osuszamy i smarujemy kremem 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz