piątek, 7 czerwca 2013

J jak Jabłka


Jabłka zawierają dużo antyoksydantów, związków osłaniających płuca. Jedno jabłko zjedzone codziennie znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na płuca i pomaga w oddychaniu. Podobne właściwości mają także pomidory i banany. O tych owocach nie należy zapominać i jeść przynajmniej po 3 owoce tygodniowo.

…..
    Naukowcy informują, że dzieci matek, które w czasie ciąży zjadały przynajmniej 4 jabłka tygodniowo są mniej narażone na astmę. Należy pamiętać, że jabłka posiadają mnóstwo węglowodanów prostych, które stanowią dobry zastrzyk energii dla zmęczonego ciała przyszłych matek, ponieważ szybko przenikają do krwi.
…..
      Jabłka można spożywać na wiele sposobów. Posiadają wiele zalet i w każdej postaci poprawiają zdrowie. Jedzone na surowo wzmacniają serce, układ nerwowy, poprawiają pracę wątroby, działają moczopędnie, mogą więc zmniejszyć obrzęk nóg. Natomiast gotowane leczą biegunkę i niestrawność. Można także wykorzystać skórkę z jabłek na przyrządzenie herbatki i octu jabłkowego. Herbatka jest świetnym środkiem do płukania jamy ustnej i gardła, ponieważ dezynfekuje i likwiduje stany zapalne. Ocet uzupełnia niedobory potasu w organizmie, poprawia trawienie i hamuje rozwój infekcji. Domowy ocet jabłkowy można pić codziennie w następującej proporcji: do pół szklanki przegotowanej wody dodać 2 łyżeczki octu, 2 łyżeczki miodu i dobrze wymieszać. Nie mogą takiej mieszanki pić osoby cierpiące na wrzody żołądka.
…..
      Jabłka powinno się jednak jeść ze skórką. To w skórce znajduje się 80% przeciwutleniaczy, które chronią nas przed nowotworami i spowalniają proces starzenia. Są również źródłem pektyn, które obniżają poziom cukru we krwi. W menu każdego człowieka powinny znajdować się przynajmniej dwa jabłka codziennie.
…..
       Jabłka również odchudzają i obniżają poziom cholesterolu. Dwa jabłka (ze skórką!) dziennie powinny jeść osoby cierpiące na choroby układu krążenia, nadciśnienie i ci, którzy mają wysoki poziom cholesterolu. Owoce te posiadają pektyny obniżające poziom cholesterolu oraz flawonoidy o nazwie kwercetyna zapobiegająca zakrzepom. Natomiast miąższ jabłka wiąże się w procesie trawienia z dużą ilością kwasów żółciowych co zwiększa wydalanie tłuszczów z kałem.
…..
     Jeszcze raz o flawonoidach o nazwie kwercetyna, której w jabłkach jest tyle, co w czerwonym winie. Już trzy godziny po zjedzeniu jabłka poziom kwercetyny rośnie i utrzymuje się na wysokim poziomie przez kolejną dobę. W tym czasie obniża ciśnienie krwi, zapobiega osadzaniu się w naczyniach krwionośnych blaszek miażdżycowych a zatem chroni organizm przed miażdżycą i chorobą niedokrwienną serca a także usuwa wolne rodniki. Zawarte w jabłkach pektyny obniżają poziom cukru we krwi, więc nie powinny ich unikać chorzy na cukrzycę.
…..
    Jeszcze jedną zaletą jabłek jest to, że chronią organizm przed wychłodzeniem a dodatkowo doskonale oczyszczają jelita. Okazuje się również, że jabłka neutralizują trucizny, które wdychamy. Należy, zatem jeść jak najwięcej jabłek. Pierwsze powinno się zjeść pół godziny przed śniadaniem, a pozostałe godzinę przed większym posiłkiem.
…..
     Nasiona jabłek zawierają trochę cyjanków, które delikatnie mogą podtruć ich smakoszy. Najlepiej nie jeść ich wcale, ale groźna dla człowieka dawka to ponad kilogram pestek. Jeśli zjemy ich kilka od czasu do czasu to nic się nie stanie.

1 komentarz: