czwartek, 20 czerwca 2013

J jak Jogurt

       Grupa naukowców udowodniła, że osoby, które jedzą codziennie przez 6 tygodni ok. 168 g jogurtu pozbywają się odoru z buzi. Dzieje się tak, dlatego że, jogurt niszczy bakterie wywołujące tę przykrą dolegliwość. Jego zaletą jest także to, że smakosze jogurtów mają zdrowsze dziąsła i są mniej narażeni na zapalenie jamy ustnej.
…..
       Zazwyczaj w czasie biegunki stosujemy głodówkę wspierając się tylko suchą bułką. To bardzo źle, bo organizm należy wesprzeć w walce z tą dolegliwością. Najlepszym wsparciem będzie zjedzenie bardzo powoli ogrzanego do temperatury pokojowej jogurtu z żywymi kulturami bakterii, które skutecznie radzą sobie z bakteriami wywołującymi biegunkę. Można także wypić szklankę ogrzanego soku z czarnej porzeczki, bo zawarte w nim antocjanozydy doskonale radzą sobie z bakteriami E. coli.
…..
     Na zbyt mocno przypieczoną słońcem skórę najlepsza jest maseczka z jogurtu zawierającego żywe kultury bakterii bez żelatyny, która nawilży i schłodzi opaloną skórę. Łyżkę jogurtu mieszamy z łyżką herbatki ziołowej np. miętowej lub rumiankowej i tę papkę nakładamy na skórę. Po kilku minutach spłukujemy maseczkę letnią wodą.

       Jogurt zawierający specjalnie wyselekcjonowane bakterie kwasu mlekowego i bifidobakterie uodparnia organizm. Szwedzcy naukowcy stwierdzili, że pracownicy, których codzienna dieta bogata była w fermentowane napoje mleczne korzystali ze zwolnień lekarskich znacznie rzadziej niż ci, którzy ich nie spożywali. Pracownicy, którzy nie pili jogurtów ani kefirów częściej się przeziębili lub mieli kłopoty z przewodem pokarmowym. Natomiast pijący napoje z żywymi kulturami bakterii nie chorowali.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz