piątek, 14 czerwca 2013

J jak Jaja kurze

 
Jeśli obawiasz się osteoporozy, masz zaparcia, krwawią ci dziąsła lub łamią paznokcie musisz jeść skorupki jaj. Są one źródłem wapnia a także zawierają niezbędne dla organizmu mikroelementy takie jak cynk, żelazo, fluor, siarkę i krzem. A co najważniejsze, to, że kuracja skorupkowa usuwa z organizmu pierwiastki promieniotwórcze. Skorupki należy zmielić w młynku, ale przed zmieleniem trzeba włożyć je na 5 minut do wrzątku, odcedzić i wysuszyć. Dzienna porcja to 1 gram. Można dodawać je do kasz, jogurtów i twarogów.

…..
      Kurze białko ma silne właściwości ściągające i bakteriobójcze. Kiedy na skórze pojawi się pryszcz lub jakieś podrażnienie i nie ma nic pod ręką należy rozbić jajko i grubą warstwą białka posmarować chore miejsce. Dobrze jest jeśli białko zaschnie. Także ropny pryszcz przestanie rosnąć i nie będzie swędzić i boleć. Białkiem można także smarować drobne skaleczenia, bo jego warstwa działa jak opatrunek i nie dopuszcza do zakażenia rany aż do czasu, kiedy odpowiednio ją zabezpieczymy.
…..
   Światowa Organizacja Zdrowia zaleca jedzenie 10 jajek tygodniowo razem z tymi dodanymi do ciast i pieczywa. Okazuje się bowiem, że jajka są o wiele mniej szkodliwe, niż do tej pory uważano. Do takiego wniosku doszli naukowcy z Yale, którzy obserwowali grupę osób jedzącą przez półtora miesiąca po 2 jajka codziennie. Okazało się, że żadnej osobie nie wzrósł poziom cholesterolu. Nie stwierdzono też żadnych zmian w śródbłonku naczyń krwionośnych. Potwierdzili to również naukowcy z Uniwersytetu Harvarda. Nie rezygnujmy więc z jedzenia jajek, bo są one także bogatym źródłem białka, lecytyny poprawiającej pamięć, kwasu foliowego i witamin A, B i E.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz