środa, 28 maja 2014

Z jak Zioła

    Bogatym źródłem substancji, które pomagają neutralizować szkodliwe dla organizmu wolne rodniki są zioła. Zawierają dużo przeciwutleniaczy aktywniejszych od tych zawartych w owocach i warzywach a dodatkowo znakomicie poprawiają smak potraw. Okazuje się, że największą skuteczność ma oregano, bo aż 42 razy większą od jabłek, 30 razy większą od ziemniaka i 12 razy większą od pomarańczy. Średniej wielkości jabłko można zastąpić łyżką stołową świeżego oregano.
.....
   Zanim ktokolwiek chory decyduje się na leczenie ziołami powinien szczegółowo zapoznać się z działaniem wybranego zioła lub wybranych preparatów ziołowych, ponieważ bardzo często można sobie zaszkodzić niż pomóc. Wiele ziół wbrew utartej opinii, że zioła są nieszkodliwe, wchodzi w interakcje z lekami. Np. osoby zażywające leki przeciwzakrzepowe (nawet zwykłą aspirynę) powinny wiedzieć, że miłorząb, imbir nawet czosnek nasilają ich działanie i wydłużają czas krzepnięcia krwi, osoby zażywające kozłek lekarski nie mogą prowadzić samochodu, bo znacznie osłabia refleks, natomiast chorzy na cukrzycę lub arytmię nie powinni stosować siemienia lnianego, bo przyjmowane przez nich leki nie są wchłaniane we właściwym stopniu. Przed decyzją leczenia się ziołami powinniśmy skontaktować się ze specjalistą, który dobierze odpowiednie zioło lub preparat ziołowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz