poniedziałek, 28 kwietnia 2014

W jak Witamina C

     Do tej pory uważano, że witamina C chroni przed przeziębieniem. Z badań naukowców wynika jednak, że osoby, które regularnie przyjmują witaminę C chorują tak samo często, jak osoby niezażywające jej w ogóle. Pocieszeniem dla zwolenników witaminy C może być fakt, że ci, którzy w pierwszym dniu choroby zażyją jej końska dawkę, czyli 1000 mg krócej chorują.
…..
   Dobra wiadomość dla osób z nadwagą i otyłością. Badania naukowców wykazały, że niedobór witaminy C w organizmie znaczne obniża zdolność organizmu do spalania tłuszczów. Dzieje się tak dlatego, że witamina ta wpływa na produkcję małych cząsteczek karnityny, które zajmują się transportem tłuszczów do miejsca w komórkach, gdzie są spalane. Bogate w witaminę C są owoce jagodowe, ziemniaki, wszelkiego rodzaju kapusty, żółte i zielone warzywa i owoce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz