środa, 9 kwietnia 2014

W jak Wino

 
Regularne picie czerwonego wina zmniejsza ryzyko zaziębienia szczególnie w walce z letnią grypa. Naukowcy z Harwardzkiej Szkoły Medycznej w Bostonie stwierdzili, że u badanych pijących dziennie dwa kieliszki czerwonego wina ryzyko zachorowania zmniejszyło się aż o 60%. W mniejszym stopniu podobne działanie ma również białe wino, natomiast wyroby spirytusowe i piwo nie chronią przed infekcjami.

…..
    Okazuje się, że wypicie lampki czerwonego wina z małą zawartością alkoholu zneutralizuje szkodliwe działanie dymu papierosowego na naczynia krwionośne. Czerwone wino zawiera polifenol, który jest silnym antyutleniaczem i likwiduje substancje rakotwórcze, czyli tzw. wolne rodniki. Naukowcy z Aten ostrzegają, że pozytywny efekt czerwonego wina dotyczy jednego wypalonego papierosa. Natomiast ci, którzy wypalają cała paczkę papierosów dziennie nie mogą liczyć na dobroczynny wpływ czerwonego wina, nawet gdyby popijali litrami wypalone papierosy. Niestety przyniesie im to więcej szkody niż pożytku.
…..
       Dobroczynne działanie polifenoli zawartych w czerwonym winie pomaga w zapobieganiu i leczeniu paradontozy. Bakterie żyjące w jamie ustnej, które wywołują stany zapalne przyczyniają się do produkowania przez ciała odpornościowe wolnych rodników. Cząsteczki te uszkadzają delikatnie tkanki dziąseł, co z czasem staje się przyczyną poluzowania zębów i ich wypadania. Polifenole z czerwonego wina neutralizują wolne rodniki i hamują ich powstawanie w komórkach.
…..
     Wiele osób stwierdza, że Francuzi są szczupli, ponieważ piją wino przy posiłkach i uważają, że picie wina do posiłku zmniejsza wchłanianie tłuszczu z jedzenia. To błąd, ponieważ zawarte w winie przeciwutleniacze nie spełniają takiego zadania. Francuzi jedzą po prostu wolniej i częściej dużo mniejsze porcje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz