środa, 9 kwietnia 2014

W jak Winogrona


Sok z winogron, ale tych ciemnych zawiera substancję, która obniża poziom cholesterolu, ponieważ zapobiega odkładaniu się tłuszczu w ściankach naczyń krwionośnych. Jedzenie tych owoców przynajmniej raz w tygodniu chroni przed chorobami układu krążenia takimi jak zawał serca czy miażdżyca. Warto, zatem zajadać te owoce, które skutecznie walczą z cholesterolem.

…..
     Naukowcy ostrzegają, że przyczyną anemii może być picie zbyt dużych ilości soku z czerwonych winogron. Mimo, że polifenole zawarte w soku są cennymi przeciwutleniaczami to aż o ponad 60% utrudniają organizmowi wchłanianie żelaza dostarczonego z pożywieniem. Dzieci z niedoborem żelaza, które mają problemy z koncentracją, zaburzeniami w rozwoju fizycznym i psychicznym oraz kobiety w ciąży powinny pić soki ułatwiające przyswajanie żelaza, do których należy przede wszystkim sok grejpfrutowy lub porzeczkowy. Ponadto soki te zawierają dużo witaminy C, dzięki której organizm przyswaja z czerwonego mięsa dwa razy więcej żelaza, niż bez soku.
…..
    Kobiety w ciąży mogą zwiększyć aż o 50% układ nerwowy noworodka i ochronić go przed skutkami niedotlenienia często występującego przy porodach jedząc zielone winogrona i granaty. Aby ochrona była skuteczna należy przynajmniej 4 razy w tygodni wypić szklankę soku z zielonych winogron lub zjeść kiść tych owoców albo, co dwa dni jednego granata.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz