niedziela, 30 marca 2014

W jak Warzywa


Wiele osób pochopnie rezygnuje z jedzenia kapusty bojąc się nieprzyjemnych wzdęć. To błąd, ponieważ zawiera ona bardzo dużo błonnika, potasu i beta-karotenu. A przecież wystarczy gotować kapustę bez pokrywki, ponieważ ulotnią z niej olejki eteryczne wywołujące wzdęcia.
…..
     Warzywa strączkowe zawierają miękki błonnik, który wzmacnia i ochrania ściany żołądka i jelit. Osoby, które często ulegają stresom powinni spożywać ok. pół kilograma takich warzyw dziennie, by zmniejszyć nawet o 60% ryzyko zachorowania na owrzodzenie przewodu pokarmowego. Takiego dobroczynnego wpływu na układ trawienny nie posiada błonnik pochodzący z pieczywa, makaronu czy kaszy.
Naukowcy zajmujący się badaniem potraw wegetariańskich a szczególnie warzywnym gulaszem o nazwie ratatouille, składającym się z cebuli, bakłażanów, cukini, papryki i pomidorów stwierdzili, że dania tego nie można piec w piekarniku. Ratatoille duszone jest dużo mniej kwaśne, czyli bezpieczniejsze dla zębów. Duża ilość kwasów organicznych w diecie wegetariańskiej zwiększa ryzyko uszkodzenia szkliwa a to może doprowadzić do próchnicy. Spożywając warzywa trzeba je odpowiednio gotować. Pieczenie niektórych warzyw a zwłaszcza zielonej papryki, bakłażanów i cukini zwiększa znacznie ich kwaśność.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz