piątek, 26 kwietnia 2013

C jak Czekolada


     Nieśmiałość nasila się wtedy, gdy w organizmie występuje niedobór cynku i miedzi. Oznaką tego może być stres przed rozmową z nieznaną osobą. Żeby temu zapobiec należy wzbogacić dietę o czekoladę, fasolę, orzechy, mleko, jajka, drób, podroby i skorupiaki. Człowiek będzie pewniejszy, gdy będzie zjadał przynajmniej 2 kanki czekolady dziennie i pił szklankę mleka.
.....
     Już dawno udowodniono, że czekolada poprawia nastrój. Zawarty w niej magnez pomaga walczyć ze stresami. Jednak osoby przyjmujące leki antydepresyjne, uspakajające, lub przeciwnowotworowe nie powinny jeść czekolady, ponieważ połączona z przyjmowanymi lekami może wywoływać migrenę, gwałtowne skoki ciśnienia i kołatanie serca.

 Kilka kanek dziennie gorzkiej czekolady, o wysokiej zawartości kakao działa profilaktycznie ponieważ zmniejsza ryzyko powstawania chorób serca. Dobrze wpływa na ciśnienie krwi i pamięć, poprawia samopoczucie. Zdaniem naukowców takie właściwości ma tylko gorzka czekolada, bo biała jest bezwartościowa, a mleczna zawiera za dużo masła i cukru.

…..
  Naukowcy donoszą, że gorzka czekolada poprawia funkcjonowanie komórek odpowiedzialnych za krzepnięcie krwi u palaczy. Komórki osób palących są stale drażnione, co prowadzi do zwężenia ścian naczyń krwionośnych, rezultatem, czego jest miażdżyca. U badanych osób palących już po dwóch godzinach od zjedzenia czekolady poprawia się przepływ krwi i dzięki niej nie tworzą się skrzepy.
…..
      Za główną przyczynę zespołu chronicznego zmęczenia uważa się obniżenie stężenia serotoniny w mózgu. Badacze informują, że codzienna dawka gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao pomaga w zwalczaniu tej dolegliwości. Znajdująca się w czekoladzie duża ilość polifenoli zwiększa m.in. stężenie serotoniny w mózgu oraz obniża ciśnienie krwi. Nie wiadomo jednak ile trzeba jej zjeść.
…..
       Osobom bojącym się wizyty u dentysty lub innego lekarza, który musi wykonać bolesny zabieg zaleca się zjeść przynajmniej dwie kostki czekolady. Trzeba ją jednak zjeść pół godziny przed wejściem do gabinetu, by zawarty w niej tryptofan zaczął działać uspakajająco, a także występujące w niej endorfiny zwiększyły odporność na ból. Po takim przygotowaniu nie straszny będzie ani zastrzyk, ani inny bardziej bolesny zabieg. Oprócz tego czekolada zawiera także teobrominę, która pobudza do działania i może sprawić, że po jej spożyciu można mieć szalone pomysły.
…..
   Nie wszyscy właściciele zwierząt wiedzą, że zawarta w czekoladzie teobromina jest trucizną dla koni i psów. Już dwie tabliczki czarnej czekolady mogą spowodować śmierć zwierzaka ważącego 25 kg. Natomiast zjedzenie przez zwierzaka nawet małej dawki wywołuje wymioty i drgawki. Trzeba pamiętać, że nie wszystko, co dobre dla ludzi jest dobre dla swoich ukochanych zwierząt.
…..
      Po zjedzeniu czekolady czujemy się lepiej, ale potem następuje dołek energetyczny. Naukowcy udowodnili, że mózg może uzależnić się od cukru i tłuszczów tak samo jak od twardych narkotyków. Najlepszym wyjściem z tej sytuacji jest przejść na odwyk i zamiast pogryzać chipsy i słodycze między posiłkami lepiej sięgnąć po dające energię na wiele godzin suszone owoce, orzechy, prażone pestki z dyni lub słonecznika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz