niedziela, 29 grudnia 2013

S jak Sałata

   
 Osoby cierpiące na zaparcia powinny jeść, co najmniej pół główki sałaty dziennie. Zawarty w niej błonnik, celuloza i jod przyśpieszają przemianę materii. Sałata zalecana jest także kobietom w ciąży, bo jest doskonałym źródłem żelaza, wapnia, witaminy C oraz kwasu foliowego, który zapobiega wadom rozwojowym płodu. Warzywo to chroni także smakoszy sałaty przed nowotworem okrężnicy. Żeby jednak działało skutecznie należy je jeść nie rzadziej niż 3 razy w tygodniu.
…..
     Sałata jest także źródłem siarki, która reguluje pracę gruczołów łojowych, leczy trądzik oraz zapobiega powstawaniu pajączków, wzmacniając naczynka dzięki sporej zawartości witaminy PP. Natomiast kondycję włosów i paznokci poprawia żelazo i mangan. Dla lepszego efektu po zjedzeniu sałaty można z niej dodatkowo zrobić odżywczy kompres. W tym celu należy kilka dokładnie umytych liści rozbić tłuczkiem do mięsa, skropić oliwą z oliwek lub innym dobrym olejem i położyć na twarz i dekolt. Po 15 minutach zdejmujemy liście a skórę przecieramy wacikiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz