sobota, 27 lipca 2013

K jak Kwas foliowy

      Okazuje się, że kwas foliowy nie tylko odpowiada za prawidłowy rozwój płodu, ale też zapobiega rozwojowi nowotworów. z badań amerykańskich lekarzy wynika, że 80% kobiet biorących pigułki antykoncepcyjne ma niedobór tej ważnej substancji. Tabletki hormonalne z dodatkiem kwasu foliowego już wyprodukowano w USA, natomiast my jedzmy jak najwięcej produktów bogatych w kwas foliowy, a jest to: szpinak, brokuły, pomidory, brukselka, rośliny strączkowe, wątróbka i pieczywo pełnoziarniste.
…..
      Zdrowe dzieci rodzą się wtedy, gdy w organizmie kobiety w chwili zajścia w ciążę jest odpowiednie stężenie witaminy B9, czyli kwasu foliowego. Badania wykazały, że w Polsce 70% kobiet zachodzi w nieplanowaną ciążę. Żeby niedobór kwasu foliowego był u przyszłych mam jak najmniejszy na półkach w sklepach pojawiła się mąka zawierająca kwas foliowy. W USA i Kanadzie odkąd do żywności dodaje się kwas foliowy liczba noworodków z wadami układu nerwowego spadła o 47%.
…..
        Kwas foliowy jest niezbędny nie tylko dla kobiet w ciąży. 90% dorosłych ma jego niedobór. Panowie potrzebują go tylko o 1/3 mniej niż kobieta w pierwszym trymestrze ciąży. Braki tej witaminy sprawiają, że większa część substancji odżywczych nie jest prawidłowo wchłaniana z przewodu pokarmowego. Może się to objawiać nadpobudliwością i bezsennością, a także może wystąpić ryzyko zachorowania na anemię. Najwięcej kwasu foliowego występuje w soi, otrębach pszennych, szpinaku, cykorii, natce pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz