…..
Okazuje
się również, że jajka zwierają składniki zapobiegające rozwojowi infekcji. Białka
jaj zawierają owomucynę, czyli substancję hamującą rozwój wirusów grypy i kwas
sialowy, będący składnikiem wielu leków przeciwzapalnych. Dodatkowo enzymy
występujące w białku wspomagają działanie antybiotyków stosowanych w leczeniu
chorób skóry i płuc. Natomiast zawarte w żółtku immunoglobuliny hamują rozwój rota
wirusów, które wywołują biegunkę.
…..
Naukowcy
potwierdzają również, że spożywanie jaj może zapobiegać demencji, ponieważ jaja
zawierają substancję tzw, cholinę, która odpowiedzialna jest za pracę wielu
komórek organizmu, a przede wszystko reguluje funkcje mózgu i nerwów, poprawia pracę
serca. Jaja zawierają także ksantofil. Substancja ta zapobiega osadzaniu się
szkodliwych złogów cholesterolu na ściankach tętnic.
…..
Głównym
źródłem białka dla osób cierpiących na bóle stawów, a także mających ataki dny
moczanowej mogą być jaja. Mięso zawiera puryny, które wywołują napady bólu
natomiast jaja ich w ogóle nie posiadają.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz