poniedziałek, 2 marca 2015

Uzupełnienie II : J jak Jaja



      Najnowsze badania wielu naukowców potwierdzają, że jedzenie 2 jaj dziennie wspomaga odchudzanie, bo stabilizuje poziom cukru we krwi, co zapobiega podjadaniu między posiłkami. Dodatkową ich zaletą jest to, że zawierają najwięcej białka, które w czasie odchudzania zapobiega utracie mięśni. 
         …..
     Okazuje się również, że jajka zwierają składniki zapobiegające rozwojowi infekcji. Białka jaj zawierają owomucynę, czyli substancję hamującą rozwój wirusów grypy i kwas sialowy, będący składnikiem wielu leków przeciwzapalnych. Dodatkowo enzymy występujące w białku wspomagają działanie antybiotyków stosowanych w leczeniu chorób skóry i płuc. Natomiast zawarte w żółtku immunoglobuliny hamują rozwój rota wirusów, które wywołują biegunkę.
…..
     Naukowcy potwierdzają również, że spożywanie jaj może zapobiegać demencji, ponieważ jaja zawierają substancję tzw, cholinę, która odpowiedzialna jest za pracę wielu komórek organizmu, a przede wszystko reguluje funkcje mózgu i nerwów, poprawia pracę serca. Jaja zawierają także ksantofil. Substancja ta zapobiega osadzaniu się szkodliwych złogów cholesterolu na ściankach tętnic.
…..
     Głównym źródłem białka dla osób cierpiących na bóle stawów, a także mających ataki dny moczanowej mogą być jaja. Mięso zawiera puryny, które wywołują napady bólu natomiast jaja ich w ogóle nie posiadają.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz