Aby
skutecznie ochronić się przed promieniami UV niekoniecznie trzeba kupować
drogie kremy. Możemy sięgnąć po naturalne produkty. Olej kokosowy czysty,
nierafinowany działa jak balsam przeciwsłoneczny o faktorze 2. Wystarczy tylko
natrzeć nim skórę przed wyjściem na słońce. Okazuje się też, że jedzenie
codziennie w dużych ilościach gorzkiej czekolady, herbaty, granatów, pomidorów
i brokułów skutecznie chroni przed słońcem, ponieważ brokuły zawierają
sulforatan czyli przeciwutleniacz hamujący rozwój nowotworów i chroni przed
powstawaniem oparzeń słonecznych, pomidory zawierają likopen, który także
chroni przed poparzeniami słonecznymi, granaty to bogate źródło witaminy C,
zwalczającej wolne rodniki, herbata posiada polifenole chroniące przed promieniami
UV , które także usuwają wolne rodniki. Najwięcej ich ma herbata biała, którą
nazwano eliksirem młodości. W następnej kolejności jest herbata zielona, a
potem czarna. Natomiast czekolada chroni skórę przed uszkodzeniami działając
jak kojący plaster na słoneczne poparzenia. Takie właściwości posiadają
flawonoidy zawarte w kakao, z którego jest zrobiona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz