Nie
wszyscy wiedzą, że mikstura, którą zażywamy z pozytywnym dla nas skutkiem nie działa
na inne osoby tak samo. Żeby wiedzieć jaką wybrać musimy najpierw popróbować
ich kilka i tą, która jest najskuteczniejsza dla nas stosować do skutku. Żeby
wzmocnić odporność przed nadchodzącą jesienią i na zimę możemy zrobić i
wypróbować kilka syropów zrobionych własnoręcznie np.
…..
z chrzanu: 200 g korzenia chrzanu ścieramy na
tarce, następnie zalewamy trzema szklankami czerwonego wina i odstawiamy w
ciemne miejsce. Po upływie trzech dni odcedzamy, dodajemy trzy łyżki miodu. Ten syrop pijemy trzy razy
dziennie po łyżce stołowej pół godziny po posiłku przez trzy tygodnie.
…..
…..
z
imbiru: oskrobane ze skórki całe kłącze imbiru należy pokroić w cienkie plastry
i wrzucić do garnka, następnie wsypać dwie szklanki cukru i całość zalać dwiema
łyżkami przegotowanej wody i jedną łyżeczką octu jabłkowego. Garnek ze
wszystkimi składnikami stawiamy na ogniu i podgrzewamy do chwili gdy zgęstnieje
(łatwo się przypala, należy często mieszać drewnianą łyżką). Otrzymany w ten
sposób syrop przecedzamy i studzimy. Dawkowanie to jedna łyżeczka syropu rano i
wieczorem.
…..
z
dziewanny: pięć łyżek suszonej dziewanny należy zalać szklanką wody, zagotować
i pozostawić na małym ogniu. Po 10 minutach przykrywamy i odstawiamy do
ostygnięcia. Następnie wsypujemy dwie łyżki cukru i ponownie gotujemy ale
bardzo krótko, przecedzamy i przelewamy do ciemnej butelki. Syrop pijemy dwa
razy na dzień po jednej łyżce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz