środa, 1 października 2014

Uzupełnienia: O jak Odporność



       Nie wszyscy wiedzą, że mikstura, którą zażywamy z pozytywnym dla nas skutkiem nie działa na inne osoby tak samo. Żeby wiedzieć jaką wybrać musimy najpierw popróbować ich kilka i tą, która jest najskuteczniejsza dla nas stosować do skutku. Żeby wzmocnić odporność przed nadchodzącą jesienią i na zimę możemy zrobić i wypróbować kilka syropów zrobionych własnoręcznie np.
…..
       z chrzanu: 200 g korzenia chrzanu ścieramy na tarce, następnie zalewamy trzema szklankami czerwonego wina i odstawiamy w ciemne miejsce. Po upływie trzech dni odcedzamy, dodajemy trzy  łyżki miodu. Ten syrop pijemy trzy razy dziennie po łyżce stołowej pół godziny po posiłku przez trzy tygodnie.
…..
     
z czosnku: 30 ząbków czosnku ucieramy lub miksujemy, a następnie zalewamy jednym litrem przegotowanej chłodnej wody z sokiem z trzech cytryn. Zakręcony słój z tak przygotowany syropem owijamy ręcznikiem i odstawiamy na pięć dni. Po upływie tego czasu syrop zażywamy codziennie wieczorem po jednej łyżce stołowej.
…..
        z imbiru: oskrobane ze skórki całe kłącze imbiru należy pokroić w cienkie plastry i wrzucić do garnka, następnie wsypać dwie szklanki cukru i całość zalać dwiema łyżkami przegotowanej wody i jedną łyżeczką octu jabłkowego. Garnek ze wszystkimi składnikami stawiamy na ogniu i podgrzewamy do chwili gdy zgęstnieje (łatwo się przypala, należy często mieszać drewnianą łyżką). Otrzymany w ten sposób syrop przecedzamy i studzimy. Dawkowanie to jedna łyżeczka syropu rano i wieczorem.
…..
      z dziewanny: pięć łyżek suszonej dziewanny należy zalać szklanką wody, zagotować i pozostawić na małym ogniu. Po 10 minutach przykrywamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wsypujemy dwie łyżki cukru i ponownie gotujemy ale bardzo krótko, przecedzamy i przelewamy do ciemnej butelki. Syrop pijemy dwa razy na dzień po jednej łyżce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz