sobota, 24 sierpnia 2013

M jak Mięso


Uczeni ostrzegają, że osoby jedzące dużo wędlin są dużo bardziej narażeni na raka żołądka i przełyku, niż osoby, które rzadko jedzą wędliny. Już 85 gram przetworzonego mięsa dziennie zwiększa to ryzyko. Przyczyną tego jest nagminne stosowanie azotanów i azotynów jako konserwantów przy produkcji peklowanej szynki, kiełbas, parówek i konserw.

…..
      Osoby jedzące mięso codziennie są narażone na kamicę nerkową trzy razy bardziej od tych, którzy jedzą je nie częściej niż dwa razy w tygodniu. Przyczyną tego jest to, że białko zwierzęce podwyższa stężenie szczawianów i kwasu moczowego. Okazuje się, że co dziewiąty Europejczyk przynajmniej raz w życiu miał piasek lub kamienie w nerce, a przecież żeby zapobiec temu schorzeniu wystarczy ograniczyć ilość mięsa w codziennej diecie.
…..
    Zwierzęta hodowlane są karmione hormonami dla szybszego wzrostu a czasami podaje się im antybiotyki, żeby nie chorowały. Jeżeli chcemy, żeby kupione przez nas mięso nie zawierało hormonów i antybiotyków należy go przed właściwym gotowaniem lub smażeniem włożyć do garnka z zimną wodą, a potem wolno podgrzewać aż do zagotowania i wylać odwar. W ten sposób wypłukane mięso będzie zdrowsze.
…..
   Wiele osób uważa, że jedzenie czerwonego mięsa, czyli wieprzowiny lub wołowiny jest niezdrowe, bo sprzyja chorobom nowotworowym. Innego zdania są lekarze, którzy twierdzą, że tylko nadmiar mięsa w diecie sprzyja rozwojowi tych chorób. Zupełnie nieszkodliwe jest zjedzenie około 3 razy w miesiącu czerwonego mięsa, które dostarczy organizmowi dużo łatwo przyswajalnego żelaza. Niedobór żelaza w organizmie zwiększa ryzyko anemii, na którą zapada coraz więcej kobiet.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz