,Nie wszyscy wiedzą, że grzyby to skarbnica witamin, a zwłaszcza
witaminy C, która nie ginie w wysokiej temperaturze oraz składników
mineralnych. Zawierają cynk, który zapewnia piękny i zdrowy wygląd skóry,
włosów i paznokci, ergotioneiny opóźniające proces starzenia się, jod wspomagający
prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, poza tym żelazo, wapń, kwas foliowy,
enzymy, naturalne antybiotyki. Okazuje się również, że suszone borowiki mają
więcej białka niż mięso wołowe i nazywa się ich leśnym mięskiem.
Okazuje się, że borowiki, pieczarki
i boczniaki zawierają betaglukan, który zwiększa
produkcję białych krwinek a także neutralizuje wolne rodniki, zapobiegając tym
powstawanie nowotworów. Ponadto pieczarki zawierają dodatkowo magnez, selen,
sód i witaminy z grupy B, a boczniaki podnoszą odporność organizmu oraz
obniżają poziom cholesterolu. Gąskówka
naga obniża poziom
cukru. Natomiast w borowikach i kurkach znajdziemy dużo soli
mineralnych, wapnia, potasu, fosforu, sodu i żelaza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz