sobota, 23 kwietnia 2016

G jak Grzyby



        ,Nie wszyscy wiedzą, że grzyby to skarbnica witamin, a zwłaszcza witaminy C, która nie ginie w wysokiej temperaturze oraz składników mineralnych. Zawierają cynk, który zapewnia piękny i zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, ergotioneiny opóźniające proces starzenia się, jod wspomagający prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, poza tym żelazo, wapń, kwas foliowy, enzymy, naturalne antybiotyki. Okazuje się również, że suszone borowiki mają więcej białka niż mięso wołowe i nazywa się ich leśnym mięskiem.
        Okazuje się, że borowiki, pieczarki i boczniaki zawierają betaglukan, który zwiększa produkcję białych krwinek a także neutralizuje wolne rodniki, zapobiegając tym powstawanie nowotworów. Ponadto pieczarki zawierają dodatkowo magnez, selen, sód i witaminy z grupy B, a boczniaki podnoszą odporność organizmu oraz obniżają poziom cholesterolu.  Gąskówka naga obniża poziom cukru. Natomiast w borowikach i kurkach znajdziemy dużo soli mineralnych, wapnia, potasu, fosforu, sodu i żelaza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz