czwartek, 2 lipca 2015

D jak Dip młodości



      Do szklanego naczynia wlewamy jedną szklankę dobrej oliwy z oliwek i ćwierć szklanki oleju lnianego. Dokładnie mieszamy. Następnie należy dodać dziesięć zmiażdżonych ząbków czosnku oraz roztarte następujące zioła: majeranek, oregano, rozmaryn, tymianek, cząber bazylię i estragon. Całość solimy do smaku i kto lubi może dodać odrobinę kurkumy i papryki w proszku. Można dodać trochę soku z jabłek lub octu jabłkowego, bo wtedy dip będzie miał winny smak. Wszystko należy dokładnie wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki. Taki dip używa się na ciepło lub zimno, bo z powodzeniem zastępuje masło, margarynę, śmietanę i majonez. Jest doskonały do sałatek, surówek, pieczywa, grzanek, makaronów, pierożków, serów, ryb wędlin, do warzyw i kasz.
       Taki dip jedzony jak najczęściej, nawet po łyżeczce rozprawia się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu i cukru, usuwa kłopoty z krążeniem i ciśnieniem, z łuszczycą, reumatyzmem, z niedoczynnością tarczycy i nadnerczy, toczniem i bielactwem. Już po kilkudniowej kuracji taką własnoręcznie zrobioną miksturą nabiera się sił i pokonuje różne dolegliwości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz