środa, 14 sierpnia 2013

M jak Marchew

      Rozregulowany żołądek można skutecznie wyleczyć marchewką. Jeden kilogram marchwi zalewa się 1 litrem wody i gotuje do miękkości. Do wody można dodać odrobinę soli. Po ugotowaniu należy wszystko zmiksować. Tak przygotowany posiłek należy jeść kilka razy dziennie przez dwa lub trzy dni.

 Kierowcy, którzy jeżdżą w nocy powinni w swojej diecie mieć dużo wątróbki, żółtek jaj, nabiału, rybiego tłuszczu oraz warzyw i owoców bogatych w beta-karoten, czyli moreli, liściastych zielonych warzyw a przede wszystkim marchewki. Beta-karoten jest przetwarzany w naszym organizmie w witaminę A, która poprawia nocne widzenie, regulując produkcję znajdującego się w oku barwnika wchłaniającego światło. Żeby wyostrzyć wzrok należy chrupać jak najwięcej marchewki.

…..
     Okazuje się jednak, że większą korzyść uzyskuje się, gdy jemy marchew nie surową tylko ugotowaną. Żeby rozbić twarde błony komórek marchewki należy gotować ją tylko 7-8 minut, bo nie może być rozgotowana. Dzięki takiej obróbce organizm jest w stanie przyswoić ponad dwa razy więcej beta-karotenu. Możemy jeszcze bardziej zwiększyć przyswajalność, jeżeli do ugotowanej marchewki dodamy odrobinę oliwy z oliwek lub masła.
…..
     Beta-karoten jest barwnikiem roślinnym, który nadaje warzywom i owocom barwę, od żółtej, przez pomarańczową, aż po czerwoną. Marchew, pomidory, czerwona papryka, morele i brzoskwinie są bardzo bogatym źródłem tego związku. Jak wiemy, organizm człowieka przetwarza beta-karoten w witaminę A, która działa jako przeciwutleniacz neutralizujący wolne rodniki niszczące ważne składniki komórek i tym sposobem spowalnia procesy starzenia się i uniemożliwia rozwojowi nowotworów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz