Brukiew to krzyżówka kapusty i rzepy dawniej nazywana kwaczkiem
lub karpielem. W swoim składzie zawiera wiele minerałów: wapń, fosfor, miedź,
sód, żelazo i siarkę oraz mnóstwo witamin z grupy B, również witaminę A i C,
beta-karoten i witaminę K, błonnik i kwasy tłuszczowe. Nawet nasze babcie
wiedziały, że sok z brukwi doskonale oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia nadwątlone
siły po długich chorobach i ciężkich zimach. Często używały jego jako środka
wykrztuśnego, moczopędnego, uzdrawiającego drogi żółciowe, pobudzającego leniwe
jelita i regulującego nadczynność tarczycy. Ale to nie wszystko, bo sok z tego
cennego warzywa dobrze robi na włosy i choroby skórne. Dwutygodniowe smarowanie
głowy nie tylko uleczy łupież ale i odnowi nadwątloną czuprynę. To warzywo mogą
bez obawy spożywać osoby odchudzające się , bo szybko można się nią nasycić i
nie da się utyć. Warto po nią sięgnąć i wpisać ją do swojego menu, ponieważ
zawiera także substancje o działaniu przeciwnowotworowym.
Uwaga: jednak osoby z
niedoczynnością tarczycy muszą zapomnieć o zajadaniu się tym warzywem, ponieważ
może ją pogłębić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz