czwartek, 2 lipca 2015

B jak Brukiew



        Brukiew to krzyżówka kapusty i rzepy dawniej nazywana kwaczkiem lub karpielem. W swoim składzie zawiera wiele minerałów: wapń, fosfor, miedź, sód, żelazo i siarkę oraz mnóstwo witamin z grupy B, również witaminę A i C, beta-karoten i witaminę K, błonnik i kwasy tłuszczowe. Nawet nasze babcie wiedziały, że sok z brukwi doskonale oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia nadwątlone siły po długich chorobach i ciężkich zimach. Często używały jego jako środka wykrztuśnego, moczopędnego, uzdrawiającego drogi żółciowe, pobudzającego leniwe jelita i regulującego nadczynność tarczycy. Ale to nie wszystko, bo sok z tego cennego warzywa dobrze robi na włosy i choroby skórne. Dwutygodniowe smarowanie głowy nie tylko uleczy łupież ale i odnowi nadwątloną czuprynę. To warzywo mogą bez obawy spożywać osoby odchudzające się , bo szybko można się nią nasycić i nie da się utyć. Warto po nią sięgnąć i wpisać ją do swojego menu, ponieważ zawiera także substancje o działaniu przeciwnowotworowym.
     Uwaga: jednak osoby z niedoczynnością tarczycy muszą zapomnieć o zajadaniu się tym warzywem, ponieważ może ją pogłębić.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz